Pizza Hawajska
Składniki: sos ser szynka i ananas
Historia :
Sotiros „Sam” Panopoulos – kanadyjski restaurator pochodzenia greckiego, uznawany na twórcę pizzy hawajskiej.
Pochodził z greckiej Wourwoury koło Tripoli na Półwyspie Peloponeskim. W 1952 lub 1954 wyemigrował do Kanady, mieszkał najpierw w Halifaksie, potem w Montrealu i Eliott Lake. Po raz pierwszy zetknął się z pizzą w Neapolu, potem także w kanadyjskim Windsor. Razem z braćmi Eliasem i Nikitasem założył restaurację Satellite w Chatham-Kent w stanie Ontario, która oferowała fast foody kuchni amerykańskiej, jak burgery, frytki, dania kuchni azjatyckiej, a także pizzę. W 1962 po raz pierwszy dodał kawałki ananasa na pizzę, nazywając ją pizzą hawajską. Nigdy nie opatentował swojego dania. Początkowo jego pomysł nie spotkał się z entuzjazmem klientów jego lokalu, jednak z czasem przybrał na popularności jako jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy, dostępny nawet w Australii. W 1975 sprzedał swoją restaurację i przeniósł się do London w Ontario, gdzie także prowadził lokale gastronomiczne.